Fotóim a Nemzetközi Jóga Napról

A Nemzetközi Jóga Nap az Indiai Köztársaság Magyarországi Nagykövetsége szervezésében került megrendezésre 2015 június 21-én Budapesten, a Bálnában.

Az eseményről a Nagykövetség felkérésére készítettem fotókat.

montage

international day of yoga, budapest, hungary, balna 3

international day of yoga, budapest, hungary, balna

montage2

international day of yoga, budapest, hungary, balna girls with blind eyes copy

Kevesebb, mint három hónap alatt megvalósult Narendra Modi, India miniszterelnöke vágya, hogy legyen világnapja a jógának (erről itt olvashattok). 2014. december 11-én az ENSZ Közgyűlése június 21-ét a Jóga Nemzetközi Napjává nyilvánította.

 

Több szempontból rendkívüli az ENSZ jógát ünneplő határozata. A világszervezet történetében jelenleg ez a legtöbb nemzet által támogatott közgyűlési határozati javaslat; Indiát 175 nemzet támogatta az előterjesztésben. A Közgyűlés elsöprő többsége, beleértve az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagállamát igennel szavazott. Emellett ez az első olyan kezdeményezés, mely rekordidő alatt született meg: a javaslattétel és elfogadása között kevesebb, mint kilencven nap telt el.

 

A jóga világnapjával az ENSZ elismerte a jóga “holisztikus szemléletét az egészség és a jólét területén”, és egyben azt is, hogy a jóga gyakorlásának előnyeivel kapcsolatos ismeretek minél szélesebb körben való terjesztése a világ népességének egészsége számára hasznos.

 

A határozatot az ENSZ Közgyűlésének indiai tagja, Asoke Mukerji hirdette ki. Beszédében megismételte Modinak a világ vezetőihez intézett szavait, miszerint „az életstílus megváltoztatása és a tudatosság fejlesztése a klímaváltozás kezelelésében is a világ segítségére lehet”. „A jóga megtestesíti a szellem és a test, a gondolkodás és cselekvés, az önmérséklet és kiteljesedés egységét, az ember és természet harmóniáját, az egészség és jóllét holisztikus megközelítését.”  –  idézte az indiai miniszterelnököt.

 

Június 21-ére szintén Modi tett javaslatot, nem véletlenül. A Nemzetközi Jóganap időpontjának különleges jelentősége van: egyrészt a két napforduló egyikeként a leghosszabb nap az északi féltekén, másrészt különleges jelentőséggel bír a világ számos területén.

 

Ban Ki-moon, az ENSZ főtitkára szerint a Nemzetközi Jóganap eszköz a jóga holisztikus előnyeinek hirdetésére. Közleményében a főtitkár hangsúlyozta, hogy a jóga hozzájárulhat a nem fertőző betegségek elleni ellenállóképesség feljesztéséhez, de emellett eszköz a kommunikációban: segíthet tiszteleten alapuló kapcsolatokat kialakítani a különböző közösségek között.

Narendra Modi így reagált a hírre:

Boldog vagyok! Nincsenek szavak örömem leírásához, amit  a június 21-ét Nemzetközi Jóganappá nyilvánító ENSZ határozata okozott! Szívemből üdvözlöm a döntést!

Majd hozzátette: „Számtalan ember szerte a világbanélete szerves részeként gyakorolja a jógát. Gratulálok nekik! Ez az, ami inspirálni fog másokat is. A jógának megvan az ereje ahhoz, hogy az emberiséget összekovácsolja, hiszen gyönyörűen egyesíti a dzsányát (tudást), a karmát (cselekvést) és a bhaktit (odaadást).”

 

Forrás: http://www.jogapont.hu/cikk/0000000378/joga-vilagnap-igen/#.VkzOk_l_NBd

in.reuters.com

http://timesofindia.indiatimes.com